Tavasszal nagy kedvenc az eperleves, de kevesen tudják, hogy csak akkor fogyasztható biztonságosan, ha forralva készítjük. Csak friss, egészséges, ép eperszemeket használjunk fel, és bő folyó vízzel mossuk meg!
Csak frissen fogyasztható!
Gluténmentes, laktózmentes, tojásmentes, vegetáriánus étel
A Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének ajánlásával
Hozzávalók:
25 dkg friss eper
1/2 l laktózmentes tej
2 evőkanál garantáltan gluténmentes rizsliszt
2 evőkanál kristálycukor vagy por alapú édesítőszer
1 szál citromfű a díszítéshez
1 csomag gluténtól és laktóztól mentes vaníliás cukor (elhagyható)
Az eper az egyik legveszélyesebb gyümölcs, ha nincs megfelelően megmosva. A talajhoz közel terem, legtöbbször szerves trágyával érintkezik, még akkor is, ha a tövét fóliával védik. Az alapos folyó vizes mosás is szükséges, de ha biztosra akarunk menni, készítsük forralva.
Az eperleves könnyen fertőződik szalmonellával is, tömeges megbetegedést okozva.
Csak frissen fogyasztható, ami megmaradt, ki kell önteni!
Elkészítése:
- Az epret megtisztítjuk, folyó vízzel alaposan megmossuk, műanyag késsel kisebb darabokra vágjuk. Néhány szemet félreteszünk a díszítéshez.
- Kevés tejjel és a cukorral darabosra turmixoljuk.
- 2 dl tejben simára keverjük a rizslisztet, összekeverjük a turmixolt eperrel.
- Hozzákeverjük a maradék tejet, a vaníliás cukrot és a kristálycukrot, alacsony hőfokon állandóan keverve felforraljuk, közben besűrűsödik a leves.
- Hideg vízbe állítva gyorsan lehűtjük. Amikor már nem forró, üvegtálba öntjük, citromfűvel díszítjük. Behűtve tálaljuk.
Recept és fotó: Copyright © Szegedi Éva. Minden jog fenntartva.
Eredeti recept: 2007. 04.29.